Nyomtatvány: Munkáltatói tájékoztatás, munkavállaló részére

ÁLTALÁNOS MUNKÁLTATÓI TÁJÉKOZTATÁS A MUNKAVÁLLALÓ RÉSZÉRE

A munkáltató a 2012. évi I. törvény 46. §-ban foglalt tájékoztatási kötelezettségének az alábbiakban tesz eleget:

  1. A munkaviszony kezdete: 202 év hó napja.
  1. Napi munkaidő: az Mt. 92.§ alapján napi 8 óra
    1. A munkavégzés kezdete: …… óra
    2. A munkavégzés vége:…. óra
    3. Munkaközi szünet: 20 perc
    4. Heti két pihenőnap: szombat, vasárnap.
    5. A munkavégzésre beosztható napok: hétfő, kedd, szerda, csütörtök, péntek.
    6. A rendkívüli munkaidő: naptári évenként kétszázötven óra rendkívüli munkaidő rendelhető el. A munkavállaló és a munkáltató írásbeli megállapodása alapján fentieket meghaladóan – naptári évenként legfeljebb százötven óra rendkívüli munkaidő rendelhető el (önként vállalt túlmunka). A munkavállaló a megállapodást a naptári év végére mondhatja fel.
  1. A munkaviszony kezdete: 202 év hó napja.
  1. A munkaviszony tartama: határozatlan/határozott idejű:
  1. A munkavégzés helye:
  1. A munkáltató tevékenységének sajátos jellegéről (Mt. 90. §) nyújtott tájékoztatás

A munkáltató tevékenysége:

a) megszakítás nélküli, ha naptári naponként hat órát meg nem haladó tartamban vagy naptári évenként kizárólag a technológiai előírásban meghatározott okból, az ott előírt időszakban szünetel és

aa) társadalmi közszükségletet kielégítő szolgáltatás biztosítására irányul, vagy

ab) a termelési technológiából fakadó objektív körülmények miatt gazdaságosan vagy rendeltetésszerűen másként nem folytatható,

b) több műszakos, ha tartama hetente eléri a nyolcvan órát,

c) idényjellegű, ha a munkaszervezéstől függetlenül az év valamely időszakához vagy időpontjához kötődik.

  1. A munkáltatói jogkört gyakorló személy:
  1. Alapbéren felüli munkabér és egyéb juttatások
    1. Alapbéren felüli munkabér:
    2. Egyéb juttatások:
  1. A Munkabérrel összefüggő szabályok (Mt. 136-164. § szerint)
    1. A munkabérrel való elszámolás: A munkabért forintban kell megállapítani és kifizetni. (kivéve külföldön történő munkavégzés vagy jogszabály eltérő rendelkezése alapján) A munkabér kifizetésére utalvány formában vagy más fizetőeszközt helyettesítő módon nem kerülhet sor. A munkavállaló részére járó munkabért – eltérő megállapodás hiányában – utólag, legalább havonta egy alkalommal kell elszámolni. A kifizetett munkabér elszámolásáról a tárgyhónapot követő hónap tizedik napjáig írásbeli tájékoztatást kell adni. A tájékoztatásnak olyannak kell lennie, hogy a munkavállaló az elszámolás helyességét, a levonások jogcímét és összegét ellenőrizni tudja.
  1. A munkabér kifizetésének napja:

Az Mt. 157. § (1) értelmében a munkabért a tárgyhónapot követő hónap tizedik napjáig ki kell fizetni.

  1. Munkaköri feladatok

A munkaköri leírás alapján a munkavállaló feladatai a következők:

a)

b)

c)

d)

e)

  1. A szabadságra vonatkozó szabályok

A rendes szabadság mértéke:

az alapszabadság mértéke 20 munkanap.

A pótszabadság szabályai

A munkavállalónak

–  huszonötödik életévétől egy,

–  huszonnyolcadik életévétől kettő,

–  harmincegyedik életévétől három,

 harmincharmadik életévétől négy,

 harmincötödik életévétől öt,

 harminchetedik életévétől hat,

 harminckilencedik életévétől hét,

 negyvenegyedik életévétől nyolc,negyvenharmadik életévétől kilenc,

 negyvenötödik életévétől tíz

munkanap pótszabadság jár.

A hosszabb tartamú pótszabadság a munkavállalónak abban az évben jár először, amelyben az (1) bekezdésben meghatározott életkort betölti.

A munkavállalónak a tizenhat évesnél fiatalabb

–  egy gyermeke után kettő,

 két gyermeke után négy,

 kettőnél több gyermeke után összesen hét

munkanap pótszabadság jár.

  1. A szabadság kiadásának főbb szabályai

A szabadságot – a munkavállaló előzetes meghallgatása után – a munkáltató adja ki.

A munkáltató évente hét munkanap szabadságot – a munkaviszony első három hónapját kivéve – legfeljebb két részletben a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni.A munkavállalónak a szabadság kiadására vonatkozó igényét legalább tizenöt nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelentenie.

A szabadságot – eltérő megállapodás hiányában – úgy kell kiadni, hogy tartama legalább összefüggő tizennégy napot elérjen.

A szabadság kiadásának időpontját a munkavállalóval legkésőbb a szabadság kezdete előtt tizenöt nappal közölni kell. A munkaviszony megszűnésekor, ha a munkáltató az arányos szabadságot nem adta ki, azt meg kell váltani, egyéb esetben a szabadság megváltására nincsen lehetőség.

  1. A felmondási idő

Mt. 69. §(1) A felmondási idő harminc nap.

(2) A munkáltató felmondása esetén a felmondási idő a munkáltatónál munkaviszonyban töltött

a)három év után öt nappal,

b)öt év után tizenöt nappal,

c)nyolc év után húsz nappal,

d)tíz év után huszonöt nappal,

e)tizenöt év után harminc nappal,

f)tizennyolc év után negyven nappal,

g)húsz év után hatvan nappal

meghosszabbodik.

A felmondási idő a határozott idejű munkaviszony felmondással történő megszüntetése esetén legfeljebb a határozott idő lejártáig tart.

6.1 Az azonnali hatályú felmondás szabályai

78. §(1) A munkáltató vagy a munkavállaló a munkaviszonyt azonnali hatályú felmondással megszüntetheti, ha a másik fél

a)a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy

b)egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

(2) Az azonnali hatályú felmondás jogát az ennek alapjául szolgáló okról való tudomásszerzéstől számított tizenöt napon, legfeljebb azonban az ok bekövetkeztétől számított egy éven belül, bűncselekmény elkövetése esetén a büntethetőség elévüléséig lehet gyakorolni.

  1. Kollektív szerződés

A munkáltató kollektív szerződés hatálya alá tartozik/nem tartozik.

  1. Munkáltatói szabályzatok és tájékoztatások közlésének módja

…………………………………………………………………….

  1. Képzési tájékoztatás

A munkáltató kiemelt hangsúlyt helyez a munkavállalók továbbképzésének elősegítésére, a személyi állomány szakismeretének fejlesztésére. A munkavállaló által igénybe vehető képzésre fordítható idő tartama:

A munkavállaló mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól a felek megállapodása szerinti képzés, továbbképzés esetén, a képzésben való részvételhez szükséges időre.

  1. A munkaviszonnyal összefüggő közteher megfizetése az állami adóhatóság részére történik.

Az állami adóhatóság törzskönyvi adatai:

Neve: Nemzeti- Adó és Vámhivatal;

székhelye: 1054 Budapest, Széchenyi u. 2.;

törzskönyvi azonosító száma: 789938;

adószáma: 15789934-2-51;

ÁHTI szám:298024.

  1. A munkaidőn kívüli magatartás korlátozásával kapcsolatos tájékoztatás

Mt. 8. §(2) A munkavállaló munkaidején kívül sem tanúsíthat olyan magatartást, amely – különösen a munkavállaló munkakörének jellege, a munkáltató szervezetében elfoglalt helye alapján – közvetlenül és ténylegesen alkalmas munkáltatója jó hírnevének, jogos gazdasági érdekének vagy a munkaviszony céljának veszélyeztetésére. A munkavállaló magatartása a 9. § (2) bekezdésében foglaltak szerint korlátozható. A korlátozásról a munkavállalót írásban előzetesen tájékoztatni kell.

(3) A munkavállaló véleménynyilvánításhoz való jogát a munkáltató jó hírnevét, jogos gazdasági és szervezeti érdekeit súlyosan sértő vagy veszélyeztető módon nem gyakorolhatja.

(4) A munkavállaló köteles a munkája során tudomására jutott üzleti titkot megőrizni. Ezen túlmenően sem közölhet illetéktelen személlyel olyan adatot, amely munkaköre betöltésével összefüggésben jutott a tudomására, és amelynek közlése a munkáltatóra vagy más személyre hátrányos következménnyel járhat. A titoktartás nem terjed ki a közérdekű adatok nyilvánosságára és a közérdekből nyilvános adatra vonatkozó, törvényben meghatározott adatszolgáltatási és tájékoztatási kötelezettségre.

  1. A személyhez fűződő jogok munkaviszonyból eredő korlátozásáról szóló tájékoztatás

Mt. 9. § (2) A munkavállaló személyiségi joga akkor korlátozható, ha a korlátozás a munkaviszony rendeltetésével közvetlenül összefüggő okból feltétlenül szükséges és a cél elérésével arányos. A személyiségi jog korlátozásának módjáról, feltételeiről és várható tartamáról, továbbá szükségességét és arányosságát alátámasztó körülményekről a munkavállalót előzetesen írásban tájékoztatni kell.

(3) A munkavállaló a személyiségi jogáról általános jelleggel előre nem mondhat le. A munkavállaló személyiségi jogáról rendelkező jognyilatkozatot érvényesen csak írásban tehet.

Mt. 10. §(1) (1) A munkáltató a munkavállalótól olyan nyilatkozat megtételét vagy személyes adat közlését követelheti, amely a munkaviszony létesítése, teljesítése, megszűnése (megszüntetése) vagy e törvényből származó igény érvényesítése szempontjából lényeges.

Mt. 11/A. § (1) A munkavállaló a munkaviszonnyal összefüggő magatartása körében ellenőrizhető. Ennek keretében a munkáltató technikai eszközt is alkalmazhat, erről a munkavállalót előzetesen írásban tájékoztatja.

(2) A munkavállaló a munkáltató által a munkavégzéshez biztosított információtechnológiai vagy számítástechnikai eszközt, rendszert (a továbbiakban: számítástechnikai eszköz) – eltérő megállapodás hiányában – kizárólag a munkaviszony teljesítése érdekében használhatja.

(3) A munkáltató ellenőrzése során a munkaviszony teljesítéséhez használt számítástechnikai eszközön tárolt, a munkaviszonnyal összefüggő adatokba tekinthet be.

(4) A (3) bekezdés szerinti ellenőrzési jogosultság szempontjából munkaviszonnyal összefüggő adatnak minősül a (2) bekezdésben meghatározott korlátozás betartásának ellenőrzéséhez szükséges adat.

(5) A (3) bekezdést alkalmazni kell, ha a felek megállapodása alapján a munkavállaló a munkaviszony teljesítése érdekében saját számítástechnikai eszközt használ.

Kelt, ………………………….20….év………………………hó….nap

………………………………..

munkáltató

Alulírott munkavállaló ezen okirat aláírásával igazolom, hogy a fenti tájékoztatót elolvastam, az abban foglaltakat megértettem és a tájékoztató egy példányát átvettem.

Név: ……………………….

Aláírás:…………………….

Munkajogi tanácsadás Budapesten>>

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .