Ingatlanjog ügyvéd válaszol 2017

2017 Ingatlanjogi online kérdések, Dr. Mohos Gábor ügyvéd rövid válaszai itt lentebb.

Itt kérdezhet Ön is Ingatlanjog, Családjog, Öröklésjog témakörben>>

2017.12.04.

Tisztelt Ügyvéd úr!

A segítségét kérném ebben: Házat vettünk CSOK-ra, a szerződésben az áll, hogy 30 napot kaptak a volt tulajdonosok, hogy kiköltözzenek. Ezt a házat rongálják szándékosan, és becsaptak bennünket úgy állapodtunk meg, hogy részlegesen bútorozva adják át a házat de eladtak belőle mindent, nagyobb kárt tesznek a házban mint amit eddig tettek. E hónap 29-dik napján telik le a 30 nap, szeretném őket előbb kilakoltatni. Tanácstalanok vagyunk, ki szeretnénk őket lakoltatni a ház már a mi tulajdonunk, lehetséges lenne, rendőrség által kilakoltatni őket? Kérem szíves szakvéleményét, előre is köszönöm válaszát.

Tisztelt Cím! A szerződésben leírtak az irányadó, a szerződő felek számára.

12.06.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Az ex férjemmel vettünk egy telket, kisebb házikóval (25m2), váláskor nem akarta eladni, így én ráírattam a fiam (most 13 éves) nevére a felét, én vagyok a haszonélvező. Most el akarja adni. Hogyan tudom megoldani, hogy én az illetékfizetésből, meg hasonlókból kimaradjak.

Tisztelt Cím!

Illeték fizetési kötelezettsége általában a vagyonszerzőnek van. Ebben az esetben a leszármazó a felmenőnek ajándékozhatja az ingatlan tulajdoni illetőséget. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. ingatlanjog

11.28.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A kérdésem az lenne, hogy ingatlan adás-vétel esetén tudok-e teljes körű megbízást adni magánszemélynek (feleségemnek) vagy ügyvédnek, hogy helyettem és nevemben eljárjon, aláírja a szerződést, ha akadályoztatva vagyok az aláírásban.
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm: T. L.

Tisztelt Cím! Igen, ő meghatalmazottként írja alá a szerződést.

11.23.

Tisztelt Dr. Mohos Gábor!
Ha a munkám miatt külföldre költözök és a jelenleg tulajdonomban lévő társasházi lakást az év túlnyomó részében üresen hagyom, viszont megközelítőleg  2 hónapot évente benne lakom. Milyen jogi alapja lehet egy egyedileg megállapított csökkentett közös költség igénylésének?
Előre is köszönöm a választ. Üdvözlettel: Sz. Á.

Tisztelt Cím!

Nincs jogi alapja, mert a közös költség nem a lakás használatához kapcsolódik, hanem a lakás tulajdonlásához. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. ingatlanjog

11.24.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Azt szeretnem megkérdezni, hogy új ház vásárlása esetén az adásvételiben szerepelnie kell, hogy az eladó milyen állapotban adja át az ingatlant? Értem ez az alatt, hogy  burkolat, festés,  csapok, szaniterek, stb.
Üdv.

Tisztelt Cím!

Javasolt, a szerződésben részletezni.

11.21.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Egy ingatlant szeretnénk eladni, az ingatlan két tulajdonos nevén van, viszont ebből az egyik fél nem tartózkodik Magyarországon. Ilyenkor mi a teendő? Feltétlenül muszáj, hogy haza jöjjön? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím!

Mindkét tulajdonosnak vagy a másik tulajdonos által ügyvédi vagy közjegyzői okiratba foglalt meghatalmazással, meghatalmazott meghatalmazottjának kell  a szerződést aláírnia.

11.19.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Azt szeretném kérdezni, hogy van egy ingatlan mely 50%, 25% 25%. A z 50% tulajdonosnak van haszonélvezeti joga is. Az 50% zárat cserélt és nem enged be az ingatlanba. Megteheti? Illetve én, a 25% mit tehetek? Köszönöm válaszát B. B.

Tisztelt Cím

A Ptk. alapján a haszonélvezeti jog jogosultja kizárhatja a tulajdonost az ingatlan használatából. Semmit nem tud tenni. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. ingatlanjog

11.13.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Az volna kérdésem, hogy válás utáni vagyonmegosztáskor elveszítheti-e a volt férj 50% tulajdon jogát a feleség javára, ha a férj szándékosan felrobbantotta a közös, jelzáloghitellel terhelt családi házat?
A volt férj már albérletben van a feleség jelenleg hajléktalan. A ház renoválható, de lakhatatlanná lett nyilvánítva. Előre is köszönöm a választ!

Tisztelt Cím!

A tulajdonjogot ez alapján nem lehet elveszíteni. Tulajdonjog változást ingatlan szerződéssel lehet elérni.

11.09.

Tisztelt Ügyvéd Úr,
Az alábbiakkal kapcsolatban kérem a válaszát. Családi házunk az én nevemen van. Párom, akivel 27 éve együtt élünk, de nem vagyunk házastársak, nem tulajdonosa a háznak. Szeretném, ha az ingatlan 50-50%-ba az én és az ő nevén szerepelne. Mi a módja, hogy ez megtörténjen, és mi ennek az anyagi vonzata? (Házzal kapcsolatos szabad felhasználású hitelünk mindkettőnk nevén szereppel) Köszönöm. Üdvözlettel Z. E.

Tisztelt Cím!

Az ajándékozás illetéke 9%, az adásvétel illetéke 4%. Ha nincs jelzálogjog és elidegenítési és terhelési tilalom bejegyezve, akkor nem kell a jelzálogjogosult engedélye a tulajdoni hányad átruházásához. A szerződést ügyvéd vagy közjegyző által ellenjegyzett okiratba kell foglalni és benyújtani az illetékes földhivatalba. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp. ingatlanjog

2017.11. 09

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ingatlan adás-vétel esetén hitelből finanszírozott vételnél kérheti-e a szerződés módosítását a Vevő, ha jobb hitelkonstrukciót kap más Banktól a PTK. 2013. évi V. törvény alapján a kölcsönös együttműködés nevében, ha a szerződésben foglaltakat egyébként teljesíteni tudná? Köszönöm megtisztelő válaszát

Tisztelt Cím! Igen kérheti, mindkét fél szükséges a szerződésmódosításhoz. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp.

2017.11. 08.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Közös képviselőnk úgy akarja a Társasház szigetelését kifizetni, hogy jelzáloghitelt veszt fel és így minden tulajdonos lakására jelzálog kerül. Én ezt nem akarom. A többiek egy részét meggyőzte, hogy a most meglévő felújítási alapunk lesz a törlesztő, de akkor megszűnik a felújítási alap. A házunk a 70-es években épült bármi adódhat és a felújításra szerintem szükség van, az emberek nem tudnak ezreket hirtelen  hiba javításra adni. Én azt javasoltam, hogy kölcsönt csak úgy vegyünk fel, hogy minden tulajdonossal szerződik a pénzintézet, de a képviselő közölte, hogy ő mint megbízott vehet fel  a kölcsönt és a kölcsönt a 16 lakásra jelzálogként ráterhelik. Kérdésem: a tulajdoni lapomra lehet-e terhelési, jelzálog-,tilalmat bejegyezni és azt hogyan lehet megtenni? Üdvözlettel: Mária

Tisztelt Cím! A társasház közgyűlésének határozata alapján köthet hitelszerződést a közös képviselő.

Csak akkor terhelhetők meg a külön tulajdonú lakások, ha a társasház közgyűlése erre felhatalmazza a közös képviselőt az alapító okiratban meghatározott mértékű szavazati aránnyal hozott döntéssel. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp.

2017.11. 07.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Telken én vagyok a haszonélvező, a telek 50-50 %-a az enyém és a fiam tulajdona. Az épület 1990-ben épült, pala tető van rajta. Az állandó javítgatást, már a biztosító sem vállalja. Le kell cserélni a tető borítást! Ez kb. 600.000 Ft-ba kerül. A fiam aki nem lakik velem, de állandóra ide van bejelentve nem hajlandó a költség 50%-át vállalni. Lakásbiztosítást, 24 éven át én fizettem a nyugdíjamból. Kérdésem kit terhel a fizetés?

Tisztelt Cím! Ha az épület is közös tulajdonban van, akkor a közös tulajdonra vonatkozó Ptk. rendelkezések szerint a tulajdonostársak tulajdoni hányaduk arányában kötelesek hozzájárulni az ingatlan karbantartásához. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp.

2017.11. 07.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szívességi lakáshasználóként laktunk egy ismerősnél. Miután elköltöztünk, kaptunk egy sms-t, hogy az általunk okozott kárt le fogják tiltani a rokkantsági járadékomból. Azzal fenyeget, hogy bíróságra adja. Mi nem csináltunk semmilyen kárt.

Tisztelt Cím! Ha fizetési meghagyást kap, akkor ellentmondással élhet.

2017.11. 03.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy olyan dologban kérném a tanácsát, hogy férjemmel a szüleinél laktunk, de elköltöztünk, mert állandó volt a veszekedés. Betegségük miatt visszacsalogattak bennünket, azzal az indokkal, hogy az albérleti díj helyett vegyünk fel hitelt és építsük be a tetőteret. Még nem lett kész a lakásrész teljesen, kezdődött előröl miden, de olyan szinten hogy nem moshatunk, fürödhetünk ott. Az én rokonaimhoz kellett járni megoldani a dolgainkat, így a munkába járás nehéz lett, újra albérletben vagyunk és e mellett nem tudjuk fizetni a felvett hitelt a házra. Ebben szeretnénk párommal a segítségét kérni, hogy mit tudunk tenni mert át lettünk verve és most nem tudjuk mi tévők lehetnénk. Nagyon szépen köszönjünk a válaszát előre is.

Tisztelt Cím! Ráépítés címén lehet pert indítani, ebben bizonyítaniuk kell az állításukat. ingatlanjog

2017.10. 24.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Testvéremmel 50-50% arányban vagyunk tulajdonosok ugyanazon ingatlanban. Emellett édesanyánk haszonélvezeti joggal rendelkezik a tulajdon felett.
A kérdésem a következő: Köthetek ajándékozási szerződést a testvéremmel az 50% tulajdonjogról, hogy csak egyikünk legyen tulajdonos, az egész ingatlanon?
Köszönettel: Cs. B.

Tisztelt Cím! Igen, de az ajándékozás illetéke ebben az esetben 9%, mert a testvére nem egyenesági rokona. (nem egymástól származnak). Dr Mohos Gábor ügyvéd Bp.

2017.10. 15.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2015. szeptemberben értékesítettünk egy ingatlant. Tartozott hozzá egy pincei tároló. A szerződés tartalmazza egy mondatban ezt, az egy db kulcsot átvételkor átadtuk. 2017.októberben keresett meg a vevő, hogy a tárolót ürítsük ki. Az eladáskor a tárolót nem nézte meg. Jogos-e az igénye két év elteltével? Köszönöm a választ.

Tisztelt Cím! Ha a tárolóra is vonatkozott a szerződés, akkor igen. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Bp.

2017.10.09.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Közel negyven éve férjemmel közösen építettük fel családi házunkat, mely a férjem tulajdonát képezi 1/1 arányban. Szeretnénk a tulajdoni viszonyokat megváltoztatni 50-50% arányban. Kérdésem, milyen feltételek mellett lehetséges számomra 1/2 arányban a tulajdon jog megszerzése?
Köszönöm megtisztelő válaszát.
Tisztelt Cím!
Ügyvéd vagy közjegyző által ellenjegyzett okiratba lehet foglalni a vagyonátruházást vagy pert indíthat. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.10.06.
Tisztelt Ügyvéd úr!
A kertes házam szomszédságában álló ingatlant szeretném elbirtokolni, amellyel a tulaja már nem törődik.
Betekintést kértem a tulajdoni lapjába és azon adótartozás van bejegyezve a NAV által.
Ebben az esetben elkezdhetem az elbirtoklást?
Vagy érdemesebb lenne kivárnom míg a NAV elkezdi árverezni és úgy hozzájutni?
Ha egy olyan területet birtoklok el amin tartozás van, az majd az elbirtokló nevére kerül vagy törlődik?
Mi történik az ilyen ingatlanokkal (kis terület, majdnem összeomló házzal rajt) ha az árverés sikertelen többszöri alkalom után is?
Előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel, S. Katalin
Tisztelt Cím!
Elbirtoklás: nem lakás célú ingatlant sajátjaként, megszakítás nélkül 15 évig birtokol valaki, ha ez megtörtént, akkor bírósághoz lehet fordulni. Végrehajtással terhelt ingatlant-ha fenn is állnak a feltételek, valószínűleg nem tud elbirtokolni. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog
2017.10.04.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Azzal a problémával fordulok önhöz, hogy a társas házunk előtt közvetlenül van egy zsákutca. Ház alatt vannak garázsok, amiket személy autóval nem állunk el. Nem akadályozzuk a garázs tulajdonosokat a szabad kiállásban sem, és a lépcsőházat, garázsokat könnyen meglehet közelíteni, mert min. 5 méter széles hely marad a további közlekedésre. Mégis lakók beleegyezése/kérdezése nélkül a közös képviselőnk felfestette (forgalomtól elzárt terület jelzést végig a padkánál kb. 1m szélessége) és kirakatta a várakozni tilos táblát.
A pénz feltehetően a közös költség díjából ment, ami lakógyűlésen fel sem merült és így meg sem lett szavazva.
Kihez fordulhatunk panaszunkkal? Ez az eljárás szabályos?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel:Nikolett
Tisztelt Cím!
Ha a társasház tulajdona az utca ( lehet ilyen), akkor jogszerű, ha az önkormányzat tulajdona, akkor az önkormányzatnál lehet bejelentést tenni. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.09.27.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretném megkérdezni hogy az elbirtoklási időt megszakítja-e ha a tulajdonos:
– meghatalmazást ad,
– társasház ellen pert indít
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: O.né H. M.
Igen, fentiek megszakítják az elbirtoklási időt. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.09.19.
T. Ügyvéd úr!
Lakás bérbeadás előtt állok, amikor is minél biztosabb szeretnék lenni benne, hogy a bérlővel szemben, nem fizetése esetén hatékonyan fel tudok lépni.
Az ingatlan kiadható úgy, hogy én ideiglenes lakcímre oda be vagyok jelentve? Vagy ilyenkor be kellene írni a szerződésbe, hogy ez “társbérlet”? Köszönöm válaszát előre is!
Tisztelettel: H. M.
Tisztelt Cím
Nem mehet a lakásba a bérbeadó, amíg bérbe van adva az ingatlan.
Közjegyző előtt, végrehajtható okiratba foglalják a bérleti szerződést. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.09.13.
Tisztelt Ügyvéd úr.
Egy panel lakásról lenne szó, aminek a 25%-a van a nevemen, a 75%-a édesanyám nevén. A kérdésem az lenne, lemondhatok a részemről valamilyen módon? Se részesedést, se pénzt, nem szeretnék, ebből a lakásból, se édesanyámtól. Köszönöm válaszát.
Tisztelt Cím!
Az édesanyjának ajándékozhatja ajándékozási szerződéssel, amit mind a kettőjüknek alá kell írnia és ügyvédnek vagy közjegyzőnek ellen kell jegyeznie.

2017.09.10.
Kedves Dr. Mohos Gábor!
Kérdésem az lenne hogy 2012-ben hitelre vettünk családi házat de a szerződésben csak a férjem szerepel. Szeretnénk CSOK-al másik lakást vásárolni, de úgy tudom csak akkor lehetséges ha a meglévő ingatlan 50-50 %-ba van a tulajdonunkban. Át lehet e írni a meglévő hitellel terhelt ingatlant 50-50 %-ra? Köszönettel: M. Sz.
Tisztelt Cím!
Csak a jelzálog jog jogosult engedélyével lehetséges a tulajdonjog változás. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.09.01.
Tisztelt Ügyvéd úr! Kérem szépen segítsen. A férjem és a testvére vettek egy ingatlant 1995-be régi ház van rajta, ami már a testvéré, a férjem hátra épített, a telek osztatlan. A testvér már 16 éve nem lakik itt, de kiadta az első részt üzletnek. Azt szeretném tudni, hogy az idegenek miért jöhetnek be az udvarra, amikor kintről is van ajtó. És nem lehetne-e az első részt megvásárolni? Előre is köszönöm. Mély tisztelettel Szné
Tisztelt Cím!
A tulajdonostársak jogosultak arról dönteni, használati szerződéssel, hogy a közös tulajdonú ingatlant milyen módon használják. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.08.18.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
1/12 részben tulajdonos vagyok egy házban. Ezt a házat most a keresztapám szeretné eladni (neki szintén van tulajdonrésze). Arra kér, hogy egy nyilatkozat formájában adjak neki felhatalmazást, hogy a házat eladhassa. Milyen nyilatkozat szükséges ehhez? Le tudok ehhez tölteni valamilyen formanyomtatványt? Keresztapám szerint két tanúnak is alá kell majd írnia. Előre is köszönöm a válaszát! Üdvözlettel: H.M
Tisztelt Cím!
Ha arra gondolt a tulajdonostárs, hogy az egész ingatlanra vonatkozó adásvételi szerződést az önök képviseletében akarja aláírni, akkor ügyvéd által ellenjegyzett meghatalmazásra van szükség. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.08.17.
Tisztelt ügyvéd Úr!
Hogyan tudhatom meg, hogy ki terhelt az ingatlanomra egy bizonyos összeget? Csak ügyirat számom van? Köszönettel, Ede
Tisztelt Cím!
A tulajdoni lapon fel van tüntetve a jogosult neve. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.08.14.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Érdeklődni szeretnék, hogyha van egy ingatlanom 1/1 tulajdonban, hogyan tudom haszonélvezőként rátenni a páromat aki angol állampolgár? Mi szükséges hozzá? Mindketten Angliában élünk. Előre is köszönöm segítségét, N.
Tisztelt Cím!
Magyarországon fekvő ingatlan esetében ügyvéd vagy közjegyző előtt haszonélvezeti jogot enged az illető javára az ingatlan tulajdonosa, ezt ügyvéd vagy közjegyző által ellenjegyzett okiratba foglalják és benyújtják az illetékes földhivatalba. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.08.10.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy vásároltunk 2 hónapja egy kertes házat, de még hátravan a maradék vételár, melyet bank utal 2 hét múlva. Az eladó elmondta, hogy semmi munkálatot nem végezhetünk, amíg nincs kifizetve a teljes vételár, de a kulcsot már ideadta. Mi tartottuk is magunkat, semmit nem csináltunk a házon, várjuk, hogy leteljen a két hét. Igen ám, de az eladó lecserélte a zárat kb. három hete.
Most az lenne a kérdésem, hogy jogos volt e ez a lépés az eladó részéről, illetve, hogy jogszerű módon lépett-e velünk szemben, valamint hogy követelhetjük e az eddig lemásolt kulcsok árát? Nagyon szépen köszönöm a válaszát. Köszönettel: F. A.
Tisztelt Cím!
Ha a szerződésben abban állapodtak meg, hogy a birtokba adásra a teljes vételár kifizetése után kerül sor, akkor nem járnának sikerrel. Egyébként az 1 millió forint alatti követeléseket fizetési meghagyásos úton lehet érvényesíteni. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.07.07.
Kedves Ügyvéd Úr!
Férjem halála (1998 év) után lányommal 50-50%  tulajdonosai vagyunk egy lakásnak. Szeretném az ingatlant családi házra cserélni. A lakást folyamatosan felújítottam. Eladáskor mi illet meg engem? Hogyan tudom a felújításra fordított összeget érvényesíteni. Milyen kötelezettsége van a lányomnak, ha az ingatlanban én lakom. Eladáskor milyen adókra és illetékekre számíthatok? Köszönettel: V E.
Tisztelt Cím!
Vagy megállapodik a másik tulajdonossal vagy bírósági eljárásban bizonyítja az álláspontját.
Az eladásból származó bevétel után, nincs adófizetési kötelezettsége, mert 5 év eltelt. A ház vásárláskor vagyonszerzési illeték, csak a különbözet után keletkezik, ha egy éven belül vásárol. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.06.29.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A bírósági vagyonmegosztás jogerősen 2 éve kimondta, hogy én vagyok az ingatlan 3/4 rész tulajdonosa, a volt feleségem pedig az 1/4 tulajdonosa. Mi nem lakunk az ingatlanban, viszont kisebbik gyermekünk aki 22 éves, önálló keresettel rendelkezik lakik ott a barátnőjével, amihez én nem járultam hozzá, mivel az ingatlant értékesíteni szeretnénk a végzésnek megfelelően. Az anyja viszont hozzá járult hogy ott maradjanak. Az ingatlant teljes egészében lakják. A vevőket elijesztik. Mit tehetek, hogy kiköltözzenek, hogy normális körülményeket tudjak mutatni a vevőknek? Üdvözlettel: Sz. Árpád
Tisztelt Cím!
Bármelyik tulajdonostárs hozzájárulása elég ahhoz, hogy szívességi használat jogcímén harmadik személy használhassa az ingatlant. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.06.26.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Testvéreimmel, örököltünk egy telket, melyet szeretnénk eladni, de öcsém ismeretlen helyen tartózkodik. Ha lesz vevő a telekre, az öcsém aláírása nélkül hogyan tudjuk eladni? Válaszát köszönöm, Margit
Tisztelt Hölgyem, nem tudják eladni, a tulajdonostárs tudta nélkül.

2017.06.20.
Tisztelt Dr. Mohos Gábor!
Egy ingatlan bérléssel kapcsolatos ügyben fordulok Önhöz. A lakás tulajdonosa, amelyet előzőleg béreltem megtagadja a kaució visszafizetését és emellett egy felhívást is küldött, amelyben még további pénzt követel.
Olyan költségeket próbál az átadott kaucióból levonni, amelyek az épület villanyvezeték és vízvezeték rendszerének karbantartásához, javításához kapcsolódnak. Emellett a lakás takarítására, illetve festésére, kertrendezésre vonatkozó számlákat csatol, holott a lakást kifestve, kitakarítva, a kertet rendezett állapotban adtam át. Az átadáskori állapotról az átadás napján fotókat készítettem.
Kérdésem, hogy a további teendőkre vonatkozóan tudna tanácsot adni? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel, D. É.
Tisztelt Cím!
Ha fizetési meghagyást kap, akkor arra válaszoljon oly módon, hogy ellent mondással él a fizetési meghagyással szemben. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.06.18.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Én olyan kérdéssel fordulok önhöz, hogy ha szeretnénk kibérelni lakást hosszú távra és beleegyeznek, akkor miért csak ideiglenes lakhely bejelentéshez ragaszkodik az eddigi nagyon sokadik bérbe adó? Nekünk lakóhelyre van szükségünk, tehát hogy állandó bejelentett lakcímünk legyen természetesen a szerződésben kikötött idő tartam alatt. Ezt fogadja el a munkáltatónk. Nem tudjuk miért kellene nekünk csak egy ideiglenes lakcím bejelentéssel élnünk. Jogos, hogy nem tudunk lakóhely -állandó bejelentett lakcímet kapni? Tudna e esetleg felvilágosítást nyújtani? Nagyon szépen köszönöm.
Tisztelt Cím!
Nincs olyan törvény, ami alapján kötelezni lehet a bérbe adót a bejelentésre. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.06.08.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A kérdésem az lenne, mi a menete, ha az ingatlanom  tulajdonának 1/4 részét át szeretném ruházni a lányomra.  Várom válaszát, Üdvözlettel, K. A.
Tisztelt Cím!

Ajándékozási szerződést kell kötni ügyvéd előtt és be kell nyújtani a földhivatalba.  Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.05.27.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szíves felvilágosítását szeretném kérni a lakóingatlanok cserepótló vétele esetén alkalmazható, értékkülönbözetre számolandó illeték kedvezményről. Akkor is igénybe vehetem-e ezt a lehetőséget, ha az eladott ingatlannak csak résztulajdonosa vagyok (99%-ban)? Köszönettel, N. Zs.
Tisztelt Cím!
Az 1990. évi 93. tv. 21.§.-a szól erről. Bővebben>> Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.05.31.
Kedves Ügyvéd úr!
Érdeklődnék, testvéremmel és apukám volt élettársával osztatlan közös tulajdonunkban van 1 ház! Senki nem lakja jelenleg a házat, de én két gyermekkel és élettársammal beköltöznék! Apu volt élettársa viszont 6 hónap haladékot ad arra, hogy kifizessem a rá eső részt. Ha nem fizetem ki, polgári pert indít, árverezési kérvénnyel! Nekem az lenne a kérdésem, hogy testvérem és én is elajándékoznánk kiskorú gyermekeimnek a tulajdoni részünket akkor is indíthat pert? Válaszát köszönöm: Anna
Tisztelt Cím! Igen, indíthat vagyonközösség megszüntetése iránti pert a társtulajdonos, mert a közös tulajdon fennmarad az ajándékozás után is.

2017.05.18.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Bepereltem az albérlőimet, mert tíz éve nem fizettek. Mire megszületett a jogerős határozat, mi szerint ki kell költözniük, a saját ingatlanukat elajándékozták a 20 éves nagykorú fiúknak, így nem lehet tőlük behajtani a tartozást és nincs hova költözniük. Felelős-e a nagykorú gyerek a szülei adósságáért? Tisztelettel Ilona.
Tisztelt Cím!
Nem felelős. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.05.06.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Ingatlan vagyon megoszlás ügyében lenne kérdésem. 25 éve vagyunk házasok. Ami problémát jelenthet a következő. Mikor összeházasodtunk már a nejem nevén volt egy telek, régi parasztházzal. Ezt a régi házat már házastársként lebontottuk és építkeztünk, közös néven szerepelt az építési engedély. A közel múltban tudtam meg, hogy a nejem szerepel   1/1 –tulajdonosként rajta. Ez így mit jelent számomra, ha valami okból kifolyólag osztozni kellene?  A ráépített érték, hogyan osztható? Válaszát előre is köszönve: N. R.
Tisztelt Cím! Megállapodással vagy per útján.

2017.05.06.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Édesanyámnak van egy telke. 38 éve vásárolt egy házat. Akkor nem intézte el a földhivatalba, hogy a nevére kerüljön. Volt adásvételi szerződés, de a régi tulajdonosok közül volt aki magáénak akarta a házat. Végül elbirtoklás útján került anya nevére a múlt évben. Lebontottuk a házat. A telket most eladná. Kérdésem, hogy az összegből kell-e adót fizetni? Úgy láttam, ha 15 évig birtokolt egy ingatlant, akkor nem kell. Meg van a 38 évvel ezelőtti szerződés. Az elbirtoklás viszont múlt évi keltezésű. Köszönettel.
Tisztelt Cím!
Azt vizsgálják, hogy milyen időpontban került a tulajdoni lapon bejegyzésre a tulajdonjog. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.04.30.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az lenne a kérdésem, hogy jogilag megoldható e, egy helyrajzi szám alatt levő házat és kertet, külön eladni? Külön lehetne e választani kereszt irányba a kertet a háztól? Üdvözlettel R.
Tisztelt Cím!
Ezt telekalakításnak hívják, az önkormányzat engedélye szükséges hozzá.

2017.04.19.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Házat vásárolunk hitelre, és már minden el lett intézve a banknál, a napokba folyósítanak. A vásárolt ingatlannak 2 tulaja van, de csak az egyik él benne, és tudomásunkra adta, nem szándékozik elköltözni a szerződésben meghatározott időpontig.
Ilyenkor mi a teendő? Bírósági útra kell vinni az ügyet, vagy rendőrség által kilakoltathatjuk. Mi ennek a menete, ha nem akar kiköltözni? Üdvözlettel, P. V.
Tisztelt Cím!
A szerződés alapján közjegyző előtt lakás kiürítése iránt indíthatnak eljárást. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.04.18.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Férjem és testvére tulajdonában lévő házban élünk, gyerekeimmel úgy, hogy sógornőm és anyósom is velünk él. Anyós viszont a teljes haszonélvező ezzel jogilag lehet-e csinálni valamit? Sajnos férjem testvére nem tudja kifizetni a nekünk eső részt. Anyós nem akarja eladni, hogy megfelezhetnénk az árát. Van-e lehetőség, hogy férjem 50%-át eladjuk harmadik személynek, vagy ha mi kifizetjük sógornőmet, akkor csúnyán fogalmazva kitehetjük őt is és anyóst is az ingatlanból? Válaszát köszönöm.
Tisztelt Cím!
A haszonélvezeti jog jogosultja korlátozhatja a tulajdonosok lakáshasználati jogát, és az értékesítéshez is kell az aláírása. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.04.17.
Tisztelt ügyvéd úr!
Van egy ingatlanom. El szeretném adni, albérlők laknak benne. Van egy öcsém aki megvásárolná az ingatlant, de ugyanúgy megvenné a bérlő is.  Kit illet meg az elővásárlási jog? Az albérlőt vagy az öcsémet? Köszönöm válaszát. Tisztelettel: K.
Tisztelt Cím!
Lakáscélú ingatlannál nincs a bérlőnek elővásárlási joga.

2017.04.13.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Olyan kérdésem lenne, hogy a testvéreimmel  és édesanyámmal hárman örököltük a házat. Haszonélvezeti jog az édesanyám nevén van. Jelzálog van a házon, amit édesanyám vett fel, de a fiú testvérem fizeti. Ott is lakik a házban. Lecserélte a zárat és nem tudok az ingatlanba bejutni, a részemet nem hajlandó kifizetni. Avval a magyarázattal, hogy ő fizeti a jelzálogot. Mit tudok ez ügyben tenni? Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Cím!
Közös tulajdon megszüntetése iránti per az ilyen esetben alkalmazható, de nagyon drága, ezért nem éri meg.

2017.04.11.
Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ez úton érdeklődnék, hogy ajándékba kapott lakóingatlanomat szeretném értékesíteni, illetve másik ingatlanba befektetni az árát, milyen mértékű adófizetés terheli személyemet. Köszönöm szíves válaszát. Üdvözlettel
Tisztelt Cím!
Az 1995. évi 117. tv. 62.§.-a alapján tudja kiszámolni. Bővebben itt>>
Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.04. 08.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni:
Van egy lakás, melynek 1/2 tulajdonjoga édesanyámé, 1/4 rész testvéremé, negyedrész az enyém. Édesanyám beköltözött az ingatlanba, mely ellen nincs kifogásunk, viszont beköltöztetett egy olyan személyt is, akit mi testvéremmel nem szeretnénk, hogy ott lakjon.
Az lenne a kérdésem, hogy van valamilyen befolyásunk arra jogilag, hogy megakadályozzuk a személy ott lakását? Kellene a beleegyezésünk ahhoz, hogy az a személy ott lakhasson? Testvéremmel nem lakunk a lakásban. Előre is nagyon köszönöm megtisztelő válaszát. Tisztelettel R. M.

Tisztelt Kérdező! NINCS ráhatásuk, az 1/2 tulajdonos jogában áll beengedni valakit. (valószínű haszonélvezeti joggal is rendelkezik, az önök része felett) Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.03.27.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Lakás kérdésben lenne szükségem a válaszára. A nagymamámnak volt egy ingatlana, és mikor meghalt a 90-es években, apámék örökölték, akik öten voltak testvérek. Sajnos apám és az összes többi testvére lemondott az ingatlanról az unokatestvérem javára, de állítólag nem írt alá semmit. Azóta apám is meghalt, és a részét mi örököltük volna, ha nem mond le. Mi a testvéreimmel nagyon is szeretnénk igényt tartani a házra lakhatás céljából végül is ez a mi jogos örökségünk is lenne. Válaszát előre is köszönöm, Tisztelettel H. Á.

Tisztelt Cím! Az adott ingatlan tulajdoni lapjából kiderül, hogy ki és milyen jogcímen tulajdonos. A foldhivatal.hu-n, ügyfélkapun belépve tudja megnézni a tulajdoni lapot vagy a földhivatalban. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.03.24.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Felnőtt gyermekeimnek szeretnék ajándékozni egy ingatlan részt, amelyre jelenleg 1,6 millió értékben végrehajtás van folyamatba. A megegyezés megszületett, a havi törlesztés áprilisban kezdem, elmondásuk alapján ekkor a végrehajtást szüneteltetik majd .  Az ingatlan részemet ajándékozhatom e így is nekik, most, vagy akkor nem veszik le esetleg róla a végrehajtást?  Vagy várjam meg, amíg szüneteltetést elindítják? Mi a megoldás? Köszönöm válaszát.

Tisztelt Cím! Nem elidegeníthető az ingatlan. A tartozás kifizetése után lehet elajándékozni. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.03.18.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Anno, az akkor kb. 12 éves gyermekeimre írattuk a vásárolt földeket. Jelenleg a családi gazdaságnak én vagyok a vezetője, de egyik gyermekem most követeli a részét, hogy adjuk ki, vagy fizessünk bérletet. Ő is a gazdaság, segítő családtagja. Nincs haszonélvezettel terhelve. Köteles vagyok-e halálom előtt kiadni neki, vagy létesíthetek-e még haszonélvezetet rá utólag. Hiszen csak rájuk írattuk a földeket annak idején. Vagy vissza vehetem, mivel érdemtelennek tartom rá. Tisztelettel várom válaszát.

Tisztelt Cím! Ha nagykorú a tulajdonos, akkor ön nem tud rendelkezni a tulajdonos tulajdonával. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.03.18

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy ingatlanban a fiam haszonélvező, felesége a tulajdonos. A felesége le akar mondani a tulajdonjogáról az állam vagy Önkormányzat javára.  Fiam kitehető-e ebben az esetben,  az új tulajdonos rakhat-e be más lakót a fiam mellé? A haszonélvezetért fizettünk, beszálltunk az Ingatlanba. Mit tehetünk, hogy a fiamat ne érje kár? Köszönöm

Tisztelt Cím! Az fog pontos tájékoztatást adni, akinek a javára a tulajdonos le akar mondani. Nézzék meg a tulajdoni lapot, pontosan mi van bejegyezve.

2017.03.13.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretnék lakást venni kiskorú gyermekem nevére 1-2 héten belül. Londonban dolgozom, nem tudok haza utazni. Szeretném meghatalmazni testvéremet, hogy intézze helyettem. Kérem, segítsen ez ügyben. Ha ügyvéd által van meghatalmazva húgom, akkor el tudja intézni nekem, a lakásvásárlást? Köszönöm szépen. Üdvözlettel P. E.

Tisztelt Cím! Igen, a teljes körű meghatalmazott aláírhatja Ön helyett a szerződést. Az 1997. évi 141. tv. 34-35.§. alapján kell elkészíteni az ügyvéd vagy közjegyző által ellenjegyzett meghatalmazást. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.03.08.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Van egy családi házam. Eladhatom e pl. a jelenlegi páromnak, egy jelképes összegért? Ha igen, akkor milyen anyagi vonzata van ennek? Úgy érzem, nekem nem sok van már hátra az életből és ezzel a megoldással kizárhatnám 2 gyermekem az öröklésből. Előre is köszönettel a választ. Üdvözlettel: László

Tisztelt Cím! A NAV-nak  joga van megvizsgálni, hogy a szerződésben feltüntetett vételár a valós forgalmi értéknek megfelel-e. Illetve, ha megállapítják, hogy valójában  ajándékozási szándékkal történt az ingatlan elidegenítése, abban az esetben a törvényes örökösök köteles részre lehetnek jogosultak. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.03.04.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ha eladásra kerül az ingatlan, ezzel egyidejűleg megszűnik az állandó lakcím? Közvetlen eladáskor még nem áll rendelkezésre a következő ingatlan. Ebben az esetben mi a teendő? Köszönöm előre is a választ. Üdvözlettel: U. G.

Tisztelt Cím! Ki kell jelentkezni. A szerződésben rögzíteni szokták, hogy mely időpontig kell az eladónak kiköltöznie, kijelentkeznie. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.03.02.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Szüleim tulajdonban lévő tanyán építkezem, felújítok. Nem tudják a nevemre íratni, mert  a felére adótartozás van ráterhelve. Kérdésem az lenne, hogy ez járhat e valami problémával, vagy folytathatom az építkezést? Válaszát előre is köszönöm Tisztelettel D. G.

Tisztelt Cím! A tartozás fejében végrehajtás alá vonható az ingatlan, attól függetlenül, hogy ön, mint nem tulajdonos ráépítést végez az ingatlanon. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.02.26.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
2015. augusztusban, vásároltam egy belül  felújított családi házat. Vásárlás előtt megtekintettük az épületet, az eladó mondta az 1890-es években épült, szikla alapokra, kb. 50 cm falvastagságú falazattal. Képeket, polcot akartam feltenni a falra, és kiderült ez nem lehetséges, mert a fal vályogból készült és porózus, és a falat valamilyen vastag anyaggal simították el, közben a falon repedések jelentek meg.
E-mailban tájékoztattam az eladót problémáról. Teljes felháborodással fogadta az észrevételemet, és közölte ebben az időszakban így építkeztek. Ha én tudom, hogy az épület falazata vályog ügy nem kerül sor az üzletkötésre. Több, mint 5 M Ft-ot költöttem idáig a házra (szigetelés, szennyvízelvezetés, hőszigetelt ajtó beépítés) Mit tehetek ebben a helyzetben Válaszát előre köszönöm Tisztelettel H. L.

Tisztelt Uram! A rejtett hiba fennállását önnek kell bizonyítania, ha ezt tudja bizonyítani, akkor érdemes bírósági eljárást indítani. Dr. Mohos Gábor Ügyvéd Bp. ingatlanjog 1-239 5434

2017.02.21.

Tisztelt Dr. Mohos Gábor!

Lakásvásárlással, és a felmerülő költségekkel kapcsolatban fordulnék tanácsért önhöz. Szüleim 1992-ben vett lakásukat szeretnénk eladni, és ennek az árából szeretnénk két ingatlant vásárolni. Az egyik az enyém a másik a bátyámé lenne, mindkét ingatlan haszonélvezeti jogát szüleink kapnák. A jelenlegi lakásból befolyó összeg édesanyám bankszámlájára érkezne, és a két új ingatlant is ő vásárolná meg (fizetné ki). A kérdéseink:

A megvásárolni kívánt ingatlanok után mekkora illetékfizetési kötelezettség terhel minket. Sem bátyám, sem én nem töltöttük még be a 35 évetez volna az első ingatlanunk, ez jelenti-e azt, hogy felezett illetéket igényelhetünk?

A megszerzett ingatlanok után terhel-e minket SZJA fizetési kötelezettség?  Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Kné K. R.

Tisztelt Cím! Az 1990. évi 93. tv. 21.§.-a és 26.§.-a irányadó a kérdései kapcsán. Ha a szülei a lakásuk eladásából nem maguknak vesznek ingatlant, akkor cserét pótló vétel címén nem tarthatnak igényt illetékkedvezményre. A 35 év alatti első lakásvásárló akkor jogosult illetékkedvezményre, ha nem rendelkezik lakáscélú ingatlanban 1/2-ed tulajdoni hányadot meghaladó mértékben és a vásárolt lakás értéke nem haladja meg a 15 millió forintot. Szja-át az 5 éven belül eladott ingatlan, tiszta jövedelme után kell fizetni. (Az önök esetében, két lehetőség van

  1. a szülők a pénzt ajándék megjelöléssel átutalják, gyerekeiknek. A gyerekek vásárolnak 15 M. alatti lakást, és érvényesíti az illeték kedvezményt.
  2. A szülők saját nevükre vásárolnak két lakást, és csak a többlet érték után fizetnek vagyonszerzési illetéket, szja-át nem kell az eladás után, mert eltelt 5 év. Egy idő múlva, a lakások ajándékozási szerződéssel kerülnek a gyerekek tulajdonába. Az egyenes ági ajándékozás illetékmentes.

Egyéb költségek: 1. 4 db ingatlan szerződés ügyvédi díja, 4 x 6600.- földhivatali eljárási díj. 2. esetben 2 db szerződés ügyvédi díj, 2 db. eljárási díj.) Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.02.21.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2016. áprilisban vásároltam egy lakást, ami a téli hónapok alatt elkezdett felázni, a falak kb. egy méter magasan vizesek, ebből kifolyólag penészedik az egész lakás. Az előző tulaj erről nem tájékoztatott, és a lakás megvásárlásakor nem állt fent ez a probléma, nagyjából októberben kezdődött. Úgy tudom ez rejtett hibának minősül, amivel meg lehet keresni az előző tulajdonost. Érdeklődni szeretnék, hogy ez tényleg így van e, és ha igen akkor pontosan mi a teendőm? Köszönettel: L. J.

T. Cím! Perben, ezt önnek kell bizonyítani.

2017.02.20.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

140 négyzetméteres, két különálló lakrészben élünk. Nagyobbik gyermekem a tulajdonos, a fiatalabb is itt lakik, férjem és én haszonélvezők vagyunk. Azt szeretnénk kérdezni, van-e mód arra (a tulajdonos egyetértésével), hogy kisebbik gyermekem is haszonélvezeti jogot kapjon a lakásra, vagy a fele részére. Lehet-e 3 haszonélvezője a lakásnak, vagy ha nem, egyikünk lemondhat-e jogáról a gyerekünk részére? Ha igen, mit kellene tennünk? Nagyon köszönöm . Üdvözlettel: Gy. Mné

Tisztelt Cím! Haszonélvezeti jogot az ingatlan tulajdonosa alapíthat. Több haszonélvező is lehetséges. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.02.18.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Adott egy ház, amit megvettünk. Laknak benne albérlők, akik nem fizetnek évek óta. Ügyvéd által csináltunk hivatalos adásvételi szerződést. A házat tehermentesnek mondták a földhivatalban. Mikor szóltunk, hogy ki kellene költözni, azt mondták, hogy ők ezt már megvették. Később egy kézzel írott 2012-es adásvételi szerződést mutattak a rendőröknek, de állításuk szerint ügyvédre nem volt pénz. A tulaj azt mondta, ő nem emlékszik, hogy eladta volna, arra viszont emlékszik, hogy soha nem kapott pénzt érte. Az a kérdésem, hogy akkor most kié a ház? A miénk vagy az “albérlőké”?

Tisztelt Cím! Azé, akinek a tulajdonjoga a tulajdoni lapon fel van tüntetve. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.02.16.

Tisztelt ügyvéd

29 éves vagyok és az apukám azt mondta, ha terhes lennék, akkor kirak az utcára. A lakás egynegyed része az enyém. Az lenne a kérdésem, hogy mit tegyek, ha kirak?

Tisztelt Cím! haszonélvezeti jog jogosultjának van olyan joga, hogy az ingatlan tulajdonosának a lakáshasználati jogát korlátozza. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.02.16.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Eladtam a 3 éve vásárolt lakásomat, vásárlási áron. A  kapott összeget a gyerekemnek vett lakásra szeretném fordítani.  Az lenne a kérdésem milyen költségekre számíthatok,  ha többért veszek vagy ha ugyan annyiért? Előre is köszönöm válaszát.

Tisztelt Cím! Cserét pótló vétel címén illetékkedvezményre az jogosult, aki a saját nevére vesz ingatlant az eladástól számított 1 éven belül. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.02.17.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A lakás fele a fiam nevén , az 50%-a az én nevem van. Szeretnénk a fiam 50%-os részére az én haszonélvezetemet bejegyeztetni. Illeték köteles-e a bejegyzés? Ha igen mennyi az illeték mértéke? Mennyi az ügyintézés ügyvédi díja, Köszönettel: S. I.

Tisztelt Cím! Egyenes ágon Illetékmentes. Az ügyvédi díj megállapodás kérdése.

2017.02.15.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Tavaly nyáron vásároltunk egy ingatlant, amit elkezdtünk felújítani. Egy gyárnak “útban vagyunk”, így úgy fest, hogy jóval drágábbért el tudnánk adni. A kérdésem, most akkor a két összeg különbségéről kell 15 %-ban adóznom? Ha a következő ház, amit megveszünk, ennél olcsóbb lesz, akkor az illetékmentes lesz? A dolgot nehezíti, hogy hitelünk is van rajta, amit át kellene majd terhelnünk a következő ingatlanra. Köszönöm válaszát!

Tisztelt Cím! A fizetendő adót az 1995. évi 117. tv.62. §.-a alapján tudja kiszámolni. Illetékről bővebben>> Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.02.12.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Édesapám az ingatlanát, rám szeretné íratni, de jelenleg az élettársa pereli, mert a tetőteret közösen csinálták meg. Két féltestvérem született, apukám részéről.  A mostohámat  ki fog kelleni fizetni, valószínű  valamennyit megítélnek neki. Édesapám  szeretné az ingatlant megtartani,  nem eladni  és ezért szeretné, ha át kerülne az én nevemre. Megköszönöm előre is a válaszát. Köszönettel: N.

Tisztelt Cím! Ha be van jegyezve a perindítás ténye az ingatlanra, akkor nem lehet elidegeníteni az ingatlant. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.02.10.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Érdeklődni szeretnék Ingatlan eladással kapcsolatban. El szeretnénk adni a szőlő birtokunkat. Én vagyok a haszonélvező, a két gyermekem a tulajdonos.  Az lenne a kérdésem, hogy a kisebbik gyermek januárban múlt 17 éves, egyszerű adásvétel lehetséges-e? Kiskorúnak számít e még, és haszonélvezettel eladható-e. Várom mielőbbi válaszát. Köszönöm

Tisztelt Cím! 18 év alatti személy esetében a törvényes képviselő aláírása is szükséges. A haszonélvező is aláírja a szerződést. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.02.05.

Tisztelt Ügyvéd úr!

A szüleim kb. 20 éve nevemre íratták a nagymamám lakását. A párommal 3 éve ott élünk, hiteleket vettünk fel a lakás rendbe tételére. A mama semmit nem csinál, sőt még fenyeget, hogy kirakat bennünket a házból, megteheti?

Ha engem netalán kitesz a haszonélvező, akkor az a pénzem is elúszik, amit a lakásba fektettem?

Tisztelt Cím! Ha haszonélvezeti jog van bejegyezve az illető javára, akkor igen, kiteheti. Jogi úton, perben érvényesítheti a lakásra költött pénzt.

2017.02.02.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Ingatlan eladással kapcsolatos a kérdésem.
Tavaly négyen egyenlő részben örököltünk egy ingatlant. Egy közülünk külföldön, nem elérhető. Van e valamilyen mód értékesíteni az ingatlant, mit tudnánk tenni? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím! Mindegyik tulajdonosnak, vagy azok meghatalmazottjának alá kell írnia a szerződést. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.02.01.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy kérdéssel fordulok önökhöz.
Adott egy családi ház, amibe három tulajdonos van. Testvérem és én vagyok ¼-1/4 részben, édesanyám 1/2 részben.
Szeretnénk eladni a családi házat csak az a probléma, hogy a nővérem elképzelt eladási ára nekem nem felel meg.  Az én bele egyezésem nélkül hirdetheti,  eladhatja-e a házat illetőleg kérheti-e a ház elárverezését? Válaszukat előre is nagyon köszönöm. Tisztelettel: M. A.

Tisztelt Cím! Ha nem tudnak megegyezni, az egyik társtulajdonos indíthat vagyonközösség megszüntetése iránti pert. (bírósági illetéket a pertárgy érték 6%-a) Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.02.01.

Tisztelt Ügyvéd úr!
A kivitelezőm a többszöri figyelmeztetésem ellenére sok mindent nem úgy csinált a házon, ahogy kellene.
Átadás-átvételkor visszatarthatom az utolsó részletet és megcsináltathatom a hiányzó (garanciális) munkákat mással? Köszönöm válaszát.

Tisztelt Cím! Az önök által kötött szerződés irányadó ebben a kérdésben. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.01.30.

Tisztelt Ügyvéd úr! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy 50- 50% tulajdonban van a szüleim ingatlana. Az apukám nekem ajándékozná az ő részét. Nekem mennyibe kerülne átíratni Köszönöm szépen a segítséget!

Tisztelt Cím! Az egyenes ágú rokontól kapott ajándék illetékmentes. Fizetendő az ajándékozási szerződés ügyvédi díja, és 6.600.- Ft. földhivatali eljárási díj. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.01.30.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Lakásvásárlásból eredő illetékfizetéshez vannak kérdéseim.
Jelenleg élettársam /hamarosan férjem/ lakásában élünk. A lakás lízingszerződéssel köttetett. Lízingbe vevőként ő van egyedül a szerződésben, tulajdoni lapon, de nem tulajdonosként. Én 35 év alatti vagyok, a leendő feleség. Azonban öröklésből van a nevemen 1/6 rész lakástulajdon.  Az eladó a leendő férjem lízingbe vevő, 41 éves. Neki 1/2 házrész tulajdonjoga van saját jogon szerzett tulajdonjog alapján. Most vásárolandó ingatlan 1/2 és 1/2 arányban lenne, 16,5 M Ft-ot ér. Hogyan alakul az illetékfizetési kötelezettség és utólag csökkenthető-e? Köszönöm előre is szíves válaszát! Tisztelettel: K. Sz.

Tisztelt Cím! Nincs kedvezmény, mert az 1990. évi 93. tv. 26.§.-a alapján a 35 év alatti első lakásszerző jogosult illetékkedvezményre, aki legfeljebb 15 millió forint értékű ingatlanban szerez tulajdoni hányadot. Említette, hogy a másik vevő nem tulajdonosa az ingatlannak, amiben laknak. Tehát az ingatlan eladás és éven belüli vásárlás kedvezmény sincs. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.01.27.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Párommal szeretnénk a házamat felújítani. A munkáltatójától, úgy kaphatna kamatmentes hitelt, ha házvásárlásra költené (a munkáltató jelzálogot jegyezne be a házra).
Párom, jelképesen megvásárolná a házamat, de az összeget felújításra költenénk.
A kérdésem, hogy van-e valamilyen jogi úton köthető biztosítéki szerződés, ami engem védene, ha probléma merülne fel közöttünk, a ház tulajdonjoga visszaszálljon az én nevemre. Nagyon megköszönöm, ha válaszol. Tisztelettel: K. K.

Tisztelt Cím! Nincs ilyen garancia, ezt nem javaslom önnek. A tulajdonjogot csak szerződés alapján lehet átruházni, nincs olyan, hogy ” visszaszáll” a tulajdonjog az eredeti tulajdonosra, valamilyen feltétel esetén. Ráadásul a jelzálogjoggal egyidejűleg elidegenítési és terhelési tilalmat szoktak az ingatlan tulajdoni lapjára bejegyezni, ez is kizárja a “visszaszállást”. (Megoldás lehet, hogy csak a felújítási díjjal arányos tulajdonrészt adna el, amit probléma esetén vissza tud vásárolni, ha már tehermentes.) Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.01.27.

Tisztelt Ügyvéd úr!
Párom és anyósom 45-55%-ba tulajdonosa egy osztatlan közös tulajdonú ikerháznak. Az egész épületen anyósom haszonélvezeti joga van. Szeretnénk eladni a részünk és elköltözni.  Anyósom nem hajlandó “csak úgy” levenni a haszonélvezetet. Most azt találta ki, hogy megveszi ő a párom tulajdoni részét, 7 millió forintért, mivel 3 millió az ő haszonélvezetének az értéke. Kb. 10 millió forint a forgalmi értéke a mi házrészünknek. Ez így jogos? Esetleg jobban járnánk peres úttal? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!

Tisztelt Cím! A haszonélvezeti jog értékét az 1990. évi 93. tv. 72.§.-a alapján számíthatják ki. (a haszonélvező korától függ) Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.01.26.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kérdésem a következő volna: Párommal egy albérletbe költöztünk, a bérleti szerződést, egy ingatlanirodával kötöttükEmellett szóban megállapodtunk, hogy csakis hosszú távú bérlés jöhet szóba mivel mi a lakást  teljesen felújítottuk kifestettük, kitakarítottuk, illetve berendeztük!
Most a tulajdonos állítja, hogy ő közölte az ingatlanirodával, hogy ezt a lakást fél évre adná ki, mert aztán szeretne ideköltözni, viszont nekünk ez nincs benne a bérleti szerződésben. Van e joga kitenni minket a lakásból? Illetve érdemes-e pert indítani esetleg az ingatlanos vagy a tulajdonos ellen, kártérítés reményében? Válaszát előre is köszönöm: Krisztina

Tisztelt Cím! Bármilyen eljárást indítanak, önöknek kell bizonyítaniuk az állításokat. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.01.26.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Férjemmel a tehermentes ingatlanunkban ½-½ arányban vagyunk tulajdonosok. Az szeretném tudni, mivel van 2 gyermekünk egy az enyém egy közös, az én ½ részemet átírathatom-e a két gyerek nevére én pedig haszonélvezőként szerepelnék. Ha igen mit kell tennem? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: H. E.

Tisztelt Cím!

Igen, ajándékozási szerződést lehet kötni, a gyermekek helyett (14 év alattiak), illetve mellettük (14-18 év közöttiek) a törvényes képviselőjük a szülői felügyeleti joggal rendelkező szülők aláírása szükséges, az ügyvéd által ellenjegyzett okiraton. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.01.22.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Szeretnénk megvásárolni egy ingatlant, mely belül csak a szerelőbeton, és válaszfalak vannak, továbbá a közművek be vannak vezetve. A házra, az építési engedély lejárt, új engedély nem adható ki, így építési hitel nem vehető fel rá. A pénzintézet csak akkor add hitelt, ha a házon lakhatási engedély van. Hallottam egy olyan lehetőségről, hogy a házat le lehetne papírozni úgy, hogy én saját költségemre befejezem olyan állapotra, hogy meg kapja a lakhatási engedélyt és csupán ezt követően fizetem ki a ház vételárát az eladónak. Így be is tudom fejezni, meg lenne a lakhatási és a hitel is. Érdekelne, hogy ez valóban megvalósítható ebben a formában? Válaszát előre köszönöm.

Tisztelt Cím! Szerintem nem javasolt. (építési engedély nélkül pénzt költeni, kockázatos) Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.01.17.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Egy olyan házat néztünk ki Budapesten, ami egy Kanadában élő tulajdonos nevén van. Hogyan lehetne megoldani azt, hogy ne kelljen hazautaznia, és mégis érvényes legyen a meghatalmazása. Olvastam a konzulátuson való megoldásról is, ők azonban messze laknak tőle. Az lenne elsősorban a kérdésem, hogy a két tanú jelenlétében aláírt meghatalmazás, amit, bankon keresztül átfaxol, az mennyire érvényes és elfogadott, ha itthon egy ügyvéd hitelesíti? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím!

Kinti ügyvéd vagy közjegyző által ellenjegyzett meghatalmazásra van szükség a 2 tanú nem elég. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.01.18.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kérdésem a következő: A szüleim tulajdonában lévő lakást szeretném kiadni az én nevemen és én szeretnék utána adózni is. Erre van lehetőségem? Esetleg tudok használati szerződést kötni velük, amiben átengedik nekem a használatot.  Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Kné dr. B. B.

Tisztelt Cím!

Ha ön nem haszonélvezeti jog jogosultja és nem tulajdonos, akkor nem adhatja bérbe az ingatlant. A haszonélvezeti jog jogosultja és a tulajdonos adhatja bérbe az ingatlant, a használati jog jogosultja nem. Dr. Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.01.13.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Azzal kapcsolatban szeretnék érdeklődni, hogy mit tehetünk akkor, ha a kivitelező nem hajlandó kifizetni a kivitelezési szerződés szerinti kötbért? Sajnos elkövettük azt a hibát, hogy a kivitelező ügyvédje írta meg a szerződéseket, így nem a „mi oldalunkon áll”. Üzentünk rajta keresztül, hogy ő is szólítsa fel a kivitelezőt. Ez után felhívott a kivitelező és közölte, hogy ő márpedig nem fog kötbért fizetni, akkor pereljük be és még évekig nem is fogja befejezni a házat. A kérdéseim a következő lenne:

–          valóban csak per útján tudjuk elérni, hogy a kivitelező teljesítse azt, amit a szerződésben vállalt? Nagyon szépen megköszönném a segítséget, E. T.

Tisztelt Cím!

A szerződést ellenjegyző ügyvéd a törvény alapján nem vehet részt a felek jogvitájában. Az 1 millió forint alatti követelések fizetési meghagyásos úton érvényesíthetők. Amennyiben a kötelezett ellentmondással él, akkor perré alakul az eljárás. Dr Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.01.09.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A lányunknak vettünk egy ingatlant, melyen a férjemmel együtt haszonélvezeti jogunk van. Nincs rajta hitel, de a kérdésem az, ha Ő bármilyen / pl. áruvásárlási/ hitelt vesz fel, s nem fizeti, az terhelhető-e az ingatlanra?
Beleegyezésünk nélkül tehet-e valamit, amit Nekünk kell fizetni? Köszönettel várom válaszát

Tisztelt Cím!

Igen, vehet fel áruvásárlási hitelt. Nincs szüksége a haszonélvező beleegyezésére, de a haszonélvezőnek nem keletkezik fizetési kötelezettsége. Dr Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.01.08.

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Párom és az akkori élettársa 2006-ban  12 millió Ft értékben ingatlant vásárolt, ebből 5 millió Ft-ot a párom fizetett ki önerőként. Ez elvileg benne van a vételi szerződésben, amit nem találunk. Az ingatlan vásárláshoz kellett még hitel, ezt a párom édesanyjának lakására terhelték.  A tulajdoni lapon 50-50% tulajdonjog lett bejegyezve. 2010-ben szétköltöztek, azóta a volt élettárs nem fizet semmit. Előtte sem ő fizette a hitelt. A bank a hitelt átadta faktoring cégnek a forintosítás után. Szeretnénk megegyezni a bankkal. Az adóstárs nem működik együtt. Ha ad a volt élettárs egy meghatalmazást, a párom eladhatja úgy az ingatlant nekem, hogy a volt élettárs előtt anonim maradhassak. A volt élettárs igényt tarthat-e bármiféle összegre a vételárból, ha sem az önerőhöz, sem a tartozás törlesztéséhez nem járult hozzá anyagilag?
Az eladás sürgős lenne, közös gyerekünk van, szeretnénk mielőbb rendezni az ingatlan tulajdon jogát.

Tisztelt Cím!

Az önnel kötött adásvételi szerződésből a meghatalmazó tulajdonostársnak is kell egy példányt kapnia. Az adóstárs előtt nem maradhat anonim. A tulajdonosok állapodnak meg egymás között, hogy ki mekkora részt kap a vételárból. Dr Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.01.07.

Tisztelt Ügyvéd úr! Anyukám és nagybátyám 50-50%ban voltak tulajdonosok egy ingatlanban. Anyukám halála után hárman örököltük utána az 50%-ot.
A kérdésem az lenne, ha a nagybátyám kivásárolná a testvéreim, így többségi hányadba kerülve, el tudná e adni az ingatlant a beleegyezésem nélkül? Köszönettel, T. É.

Tisztelt Cím! Az egészet nem, csak a saját tulajdoni hányadát tudja eladni a tulajdonostárs. Dr Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.01.07.

Tisztelt Ügyvéd úr!

Önkormányzati lakásban főbérlő vagyok.  Hatan lakunk a lakásban. Vásároltam egy családi házat és elköltöztem, a lányom és családja maradt a lakásban. Elveheti az önkormányzat a lakást?  Köszönöm mielőbbi válaszát.

Tisztelt Cím! Az önkormányzattal kötött bérleti szerződés tartalmazza a bérleti jogviszony megszüntetésének eseteit. Dr Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.01.03.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A tanácsát szeretném kérni a következő ügyben: Kinéztünk egy családi házat, majd az adásvételi szerződés aláírásával egyidejűleg foglalót és előleget adtunk át az eladó részére, a fennmaradó összeget pedig banki hitelből szerettük volna finanszírozni. Az előzetesen átadott, összesen 4.5 millió forintból 2.6 millió forint az ingatlanon lévő jelzáloghitel kiváltására lett fordítva, hogy forgalomképes lehessen. A fennmaradó 1.9 millió forintot a tulajdonos nagyrészt az engedélyeztetési eljárásokra és tervezésre költötte, de sajnos időközben kiderült, hogy a ház, szabálytalanul épült, és bár túl van a 10 éven, így nem bírságolható és bontást sem rendelhet el az illetékes építésügyi hatóság. Az ingatlan teljes mértékben hitelképtelen, hiszen így a földhivatalban soha nem kerül fel a térképre. Az adásvételi szerződés felbontásra került, a tulajdonos ügyvéd előtt elismerte a tartozását, erről természetesen papír is készült. A kérdésem az lenne, hogy van-e lehetőség, hogy még bármiféle per és igényérvényesítés előtt én ezt a követelésemet a házra rá tudjam terhelni, hogy időközben ne tudja a tudomásom és beleegyezésem nélkül pl. más nevére átíratni az ingatlant. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: S. Cs.

Tisztelt Cím! Ha jelzálogjog bejegyzésre gondolt, azt ez az okirat alapján, nem lehet bejegyezniFizetési meghagyás jogerőre emelkedését követően lehet végrehajtási eljárást indítani és így végrehajtási jogot bejegyezni. Dr Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

2017.01.01.

Tisztelt Ügyvéd Úr

Azzal a kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy az alábbiakban leírt esetben mit tudok tenni? Édesanyám tulajdonában állt egy ingatlan, amelyet 50 -50 %-ban a testvéremnek, illetve nekem ajándékozott, valamint a saját maga számára holtig tartó haszonélvezeti jogot jegyeztetett be. A köztünk fennálló viták miatt, hogy sakkban tartson nagyon sokáig nem engedett bejelentkezni az ingatlanra és a korábbi lakóhelyünkön, vidéken kellett, hogy tartsam az állandó lakcímemet egyéb megoldás nem lévén, hiába éltem már Budapesten réges-régen, illetve volt tulajdonjogom az említett ingatlanon. Édesanyám hosszas könyörgés után megengedte, hogy bejelentkezzek a budapesti ingatlanra illetve egy meghatalmazás, valamint a kijelentkező nyilatkozat részemről történő aláíratásához kötötte, hogy lehessen állandó budapesti lakhelyem. Mit tehetek ebben a helyzetben, ha egyik napról a másikra utcára tenne, vagy lecseréli a zárat, vagy bármi ilyen jellegű dolgot tesz? Tulajdon jogom van az ingatlanon, a haszonélvező, valamint a másik 50%-os tulajdonostárs aláírása nélkül, ott állandó lakhelyet létesíthetek? Szíves válaszukat és segítségüket ez úton is köszönöm Üdvözlettel, F. D.

Tisztelt Cím! A haszonélvezeti jog jogosultja korlátozhatja a tulajdonos használati jogát. Dr Mohos Gábor ügyvéd Budapest 1-239-5434 ingatlanjog

INGATLANJOG

Ingatlan adásvételi, ajándékozási szerződés kötés ügyben

 h-p: 9-18 óráig hívhat! +36-20-354 8963 

 Éjjel nappal írhat!  Ajánlatot kérhet>>

MOST, az ingatlan értékétől független  ügyvédi munkadíj,

fix: 90.000.-Ft/ adásvételi szerződés! 

30 M Ft ingatlanérték fölött csak 0,3 % a díj!

Jogi tanácsadás

Korábbi válaszokat Ön is olvashat:    CSALÁDJOG>>      MUNKAJOG>  ÖRÖKLÉSJOG>> 

Ingatlan ADÓ, Illeték >>          Kölcsön>>

INGATLANJOG  I T T  lentebb!

Dr. Mohos Gábor ügyvéd
Bulcsú u.19. 1134

 Budapesten, személyes jogi tanácsadásra  van   lehetősége, 10.000.-Ft /megkezdett óra díjért.

 Foglaljon időpontot>>  

Ügyvéd válaszol INGATLANJOG:

2020-2023 évi e-mailben küldött kérdések és ügyvédi válaszok itt olvasható

2019. ingatlanjogi kérdések Dr. Mohos Gábor ügyvéd válaszai:

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .