Változtak a FMH eljárási szabályai

Fontos tanácsom, hogy a közjegyzőtől tértivevényes levélben érkező fizetési meghagyást, feltétlen vedd át, mert ha nem teszed, azonnal jogerőre emelkedik.

Ha átveszed 15 napon belül ellentmondással élhetsz, levélben, ahhoz a közjegyzőhöz címezve, akitől a felszólítást kaptad. Az ELLENTMONDÁS előnye, hogy a követelés perré alakul.

Mi változott 2018. január 10.-én?

A lejárt pénzkövetelések érvényesítésére szolgáló  fizetési meghagyás alsó összeghatára a korábbi 1 millió forintról 3 millió forintra emelkedett, ha valaki ennél kisebb összegű, lejárt pénzkövetelést szeretne érvényesíteni – feltéve, ha nem tartozik a törvény szerinti kizárt esetek közé -, kizárólag közjegyzőhöz fordulhat, bírósághoz már nem. Az fmh felső határa pedig 400 millióról 30 millió forintra csökkent, ennél nagyobb összegű, lejárt pénzkövetelés csak bírósági úton érvényesíthető.

Az elektronikus ügyintézésre kötelezettek – az állam, az önkormányzatok, a cégek, az egyéni vállalkozók, a jogi képviselővel rendelkezők – kizárólag elektronikus úton élhetnek ellentmondással a fizetési meghagyással szemben.

Jogi képviselő nélkül eljáró magánszemélyek és társasházak változatlanul, bármelyik közjegyzőnél papíralapon is kérelmezhetik a fizetési meghagyás kibocsátását.

A közjegyzői eljárási díj a tőkekövetelés 3%-a, min 5000.-Ft, maximum 300.000.- Ft, közvetlenül a közjegyzői kamarának fizetendő.

A fizetési meghagyás eljárási szabályairól részletes információt a MOOK oldalán találsz>> 

Jogi tanácsadás Budapesten Dr. Mohos Gábor ügyvéd>> 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.