Családok éve 2018.

Elindult a családok éve, amikor bővebb támogatásra, segítségre számíthatnak a gyermeket vállalók, nevelők.

Segítség adókedvezménnyel

A két gyermeket nevelők további havi 5 ezer forintos kedvezményben részesülnek, így 330 ezer család havonta 35 ezer forint plusz összeggel számolhat. 2019-től pedig már havi 40 000 forintot spórolhatnak majd adójukból a két gyermeket nevelő családok. A legalacsonyabb keresetű 130 ezer családnak jövőre sem kell adóznia.

Nem kell választani a munka és a család között

Kisbaba születettFolytatódik a gyed-extra. Ha a baba betöltötte a 6. hónapot, és az anyuka szeretne, akkor visszamehet dolgozni teljes vagy rész munkaidőben. Lesz testvérgyed, vagyis mindkét gyermek után jár az ellátás. Változás, hogy a diplomás GYED folyósításának időtartama 1 évvel meghosszabbodik, vagyis a gyermek egyéves kora helyett kétéves koráig jár majd. A diplomás GYED összege felsőfokú alapképzés esetén bruttó 89 250 forintról 96 600 forintra, mesterképzés, doktori képzés esetén bruttó 112 700 forintról 126 350 forintra emelkedik.

Csökkenhet a jelzáloghitel

A 3. és minden további gyermek születése után egy-egy millió forinttal csökkenthető lesz a jelzáloghitel. Ez érvényes a CSOK mellé felvehető, 10 millió forintos hitelre is. A lehetőség 124 ezer jelzáloghitellel rendelkező családot érinthet. Csökken a vagyonszerzési illeték összege is. Az új építésű ingatlanok illetékkedvezményének számítási alapja az ingatlan árának CSOK-kal csökkentett összege lesz. Így a CSOK-ot felvevő családok 30 millió forintnál drágább ingatlanokra is érvényesíthetik az illetékkedvezményt. A CSOK igénylése pedig egyszerűbbé válik, az eljárási illetéket és a tulajdoni lap másolatának díját eltörlik. Harmadára csökkennek a nagycsaládosok kamattámogatott kölcsönéhez kapcsolódó közjegyzői díjak is.

 

Nullázható lesz a diákhitel

A Diákhitel törlesztés felfüggesztésére és a tartozás csökkentésére is lehetőség van már gyermekvállaláskor. Január 1. után annál, aki gyermekével várandós, a harmadik hónaptól három évig felfüggesztik a diákhitel törlesztését. A második gyermek megszületése után a tartozás felét engedik el, míg a harmadik gyermek születésénél a teljes hitel megfizetése alól mentesül az édesanya. Jelenleg csaknem 116 ezer olyan fiatal nő van, aki diákhitellel rendelkezik.

A világ minden táján jár a támogatás

Bővül a Köldökzsinór program. A 64 125 forintos anyasági támogatásnak és a fiatalok életkezdési támogatásának, a 43 500 forintos Babakötvénynek a hatálya kiterjed a nem Magyarország területén élő és született magyar gyermekre is, akit a hazai anyakönyvi szabályok szerint anyakönyveztek, illetve magyar igazolvánnyal rendelkezik.

Bővül a lombikprogram

Az államilag támogatott lombikeljárásokhoz kapcsolódó gyógyszerek tb-támogatása 70 százalékról 90 százalékra nő, a magánellátóknál igénybe vett beavatkozásnál pedig az orvosok egységesen, 55 százalékos tb-támogatással írhatnak fel gyógyszert. Továbbá 8 milliárd forinttal támogatják az infrastruktúra fejlesztését az állami szolgáltatóknál.

Gyermekétkeztetés

A rendszerváltás óta még soha nem volt annyi pénz ingyenes gyermekétkeztetésre, mint 2018-ban. Összesen 79 milliárd forintot biztosít a kormány erre a célra. Ez azt jelenti, hogy 2010 óta csaknem háromszorosára emelték az ingyenes gyermekétkeztetésre fordítható összeget.

Folytatódnak a bölcsődefejlesztések és felújítások, az idei költségvetésben 10 milliárd forint van erre a célra.

Minden egy helyen a Családok évéről

Január elsejétől elindult a csaladokeve.hu portál, ahonnan első kézből lehet értesülni a Családok éve jegyében szervezendő rendezvényekről, programokról és játékokról.

Családjogi ügyvéd Budapesten>>

Ingatlan adásvételi szerződés ellenjegyzés
Jogi tanácsadás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.