2018.-tól nagyobb ALBÉRLETI támogatás

Jelenleg hatályban lévő 1995.évi CXVII. törvény 1.sz. melléklet:

9.7.2. A munkáltató által nyújtott lakhatási támogatás abban az esetben tekinthető mobilitási célú lakhatási támogatásnak, ha a munkáltató azt olyan munkavállalónak nyújtja

a) akivel határozatlan időtartamra szóló és legalább heti 36 óra munkaidejű munkaviszonyt létesít, amely esetben az állandó lakóhelye és a munkavégzés helye legalább 60 km-re van egymástól, vagy a munkavégzés helye és az állandó lakóhelye közötti, naponta, tömegközlekedési eszközzel történő oda- és visszautazás ideje a 3 órát meghaladja,

2018 január 1. hatállyal változik a mobilitási célú lakhatási támogatás (adómentes albérleti térítés) szabályozása. Jövőre még többen, még nagyobb értékben kaphatják ezt a juttatást a munkáltatójuktól.

A mobilitás célú lakhatási támogatást a munkaviszony létrejöttét kövező 5 éven keresztül adhatja a munkáltató változó mértékben a munkavállalói számára. Ugyanazon munkáltató által a foglalkoztatás első 24 hónapjában adómentesen havonta a minimálbér 40 százalékáig terjedhet idén a juttatás értéke. 2018. január 1-től maximálisan a minimálbér 60 százaléka lehet majd. A 2018-ra várható 138 ezer forintos minimálbér estén ez havi maximum 82.800 forintos adómentes juttatást jelenthet majd.

A foglalkoztatás második 24 hónapjában a havi érték idén a minimálbér 25 százalékáig terjedhet, jövőre azonban 40 százalék lehet. Ezt követően még 12 hónapig 20 százalékos támogatás lenne adható adómentesen, a 2017-es 15 százalékos maximum helyett.

A támogatás adómentességének feltétele,  2018-ban, az elfogadott módosítás hatályba lépését követően már a határozott idejű heti legalább 36 órában foglalkoztatott munkavállalók is részesülhetnek ebből a juttatásból.

Az adómentességhez az új szabályok szerint szükséges lesz jövőre, hogy a munkaviszony létrejöttét megelőző 12 hónapban és a támogatás folyósításának idején a munkavállaló ne rendelkezzen lakás haszonélvezeti joggal nem terhelt 50 százalékot meghaladó mértékű tulajdonjogával, haszonélvezeti jogával a munkavégzés helyén, valamint olyan településen, amelynek a munkavégzés helyétől való távolsága nem éri el a 60 km-t, vagy amelytől a munkavégzési helyéig, tömegközlekedési eszközzel történő oda – és visszautazás ideje nem éri el a 3 órát. Míg 2017-ben minden közelben lakástulajdonnal rendelkező munkavállalót ki kell zárni a támogatásból, addig 2018-ban a közelben lévő lakás kisebb mértékű tulajdonjoga nem kizáró ok.

Munkajogról bővebben itt olvashat>>

Jogi tanácsadás>>

cropped-dr-mg-c3bcgyvc3a9d-100.jpg                

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.