CSOK változás 2017

Utolsó módosítás: 2017. január 03. kedd

A 2017-es év eleje jelentős változásokat nem hozott a CSOK feltételeiben, kivéve egyet, ami azokat a támogatott személyeket érinti, akik új lakóingatlan építéséhez kívánják igénybe venni a családi otthonteremtési kedvezményt. Mutatjuk, hogyan módosult a CSOK rendelet építkezésre vonatkozó része!

Támogatás új lakóingatlan építésére 2017. január elsejétől:

2017. január elsejétől a támogatások az épület készültségi fokának megfelelő, az építési költségvetésből még fennmaradó bekerülési költségre igényelhetők.

Támogatás új lakóingatlan építésére 2017. január elsejét megelőzően

Új lakóingatlan építése esetén a támogatások 2016. december 31-ig a már megfizetett bekerülési költségre is igényelhetők voltak.

Mely támogatási formákat érinti a fenti változás?

A fenti módosítás – miszerint a kedvezmény a hátralévő munkálatok finanszírozására igényelhető – vonatkozik az adó-visszatérítési támogatásra és az otthonteremtési kamattámogatott hitelre is!

Az új rendelkezés gyakorlati alkalmazása

A rendeletmódosításból következően új lakóingatlan építése esetén az igényelt CSOK + ÁFA + Otthonteremtési kamattámogatott hitel a támogatási kérelem benyújtásakor az épület készültségi fokának megfelelő, az építési költségvetésből cabinmég fennmaradó bekerülési költségre vehető igénybe.

A hitelintézetek vizsgálják, hogy a kérelem befogadásakor mekkora a bekerülési költségből még hátralévő munkálatok összege. A CSOK és ÁFA, valamint a kamattámogatott kölcsön összege nem haladhatja meg a hátralévő munkálatok összegét.

  • Ha a CSOK + ÁFA + Otthonteremtési hitel együttes összege kisebb, mint a bekerülési költségből fennmaradó összeg, akkor a támogatások teljes összege igénybe vehető jogosultság esetén.
  • Amennyiben a támogatások együttes összege nagyobb, mint a még hátralévő munkálatok összege, akkor attól függően, hogy a támogatott személy mit igényel, egyeztetni szükséges a hitel, az ÁFA, valamint a CSOK esetleges csökkentéséről.
  • Ha az új lakóingatlan építésekor a telekre vonatkozóan is történik adó-visszatérítési támogatás igénylése, úgy azon rész vonatkozásában fenti szabályt nem kell alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy a telekre vonatkozó ÁFA összegét nem kell figyelembe venni a maximum támogatási összeg meghatározásánál.
  • Tarol a CSOK>>
  • Ingatlanjog>>

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.